design thinking

Environmental

Graphics behave very differently in built spaces and understanding this is critical to their function and success. We create branded environments, way finding and architectural signage schemes that are focused on a deep understanding of the user and their specific needs, providing a positive and memorable visitor experience. 

Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_229
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_229
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_228
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_228
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_230
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_230
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_231
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_231
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_232
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_232
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_233
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_233
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_234
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_234

Knappstein Wines

Development proposal for Knappstein Wines, incorporating branding and interpretive graphics, landscape, interior and exterior architectural elements.

The scheme involved a sensitive and radical rethink of an ageing though iconic and historic winery that sought to align brand, market and site. The creation of an elevated visitor experience was central to the thinking to be realised through a series of clever retail, tasting and interpretive spaces, remodelled grounds, entrance and a reorientation of the public façade and central spaces.

The development proposal for the winery originated in a simple request for interior graphics and some signage for the Knappstein Wines cellar door. On analysis a broader series of complex site issues were identified that centered on the quality of the visitor experience: congruence between the product, branding, architecture and heritage components. It was recognised that the response required was beyond the scope of a graphic project.

With the backing of the winery and parent company Lion Nathan, Working Images assembled a project team with representatives in interior architecture, architecture, landscape architecture and graphic design. From an initial working session on site with the winery team and progression through a series of smaller, intensive design sessions, a comprehensive staged proposal and detailed cost analysis was produced.

The whole of site design scheme was established within a 4 week window demonstrating the efficiencies and potential scope of an integrated, multidisciplinary project approach.

Project team: Working Images, Hassell, Scholz Vinall Design, Hemisphere Design.

Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_205
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_205
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_202
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_202
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_201
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_201
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_194
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_194
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_195
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_195
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_203
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_203
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_204
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_204
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_207
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_207
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_208
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_208
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_206
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_206
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_209
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_209
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_210
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_210
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_212
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_212
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_213
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_213
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_211
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_211
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_215
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_215
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_216
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_216
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_198
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_198
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_199
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_199
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_200
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_200
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_214
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_214

Australian Bureau of Statistics

Branded environment over three floors for the South Australian offices of the Australian Bureau of Statistics. 

The interior graphics were a constitutive element of the interior scheme proposed by Woods Bagot. The office and interior spaces being primarily neutral and the graphics role was to infuse the space with a clear sense of character and personality.

The conceptual approach for the graphic scheme references the notion of a ‘data landscape’ – the physical South Australian landscape from which the ABS draws its statistical data. A broad range of well known landmarks or icons were chosen to represent three specific regions of the state and were developed in to three abstract panoramas.

 

A graphic of numbers was developed in addition to the landscapes to represent the substance of the actual data. The flowing, changing nature of the graphic aims to reflect broad statistical variations and movement typically referred to as a trend. Throughout the building these two graphic components are used in combination or separately.

The ABS interior graphics are instrumental in communicating a sense of the organisations identity
for staff and visitors and bringing to life the discreet day-to-day business of the statistician. The graphic scheme contributes a sense of vibrancy and energy to the space.

Award of Commendation.
Design Institute of Australia (DIA)

Dcs
Dcs
Dcs187
Dcs187
Dcs3
Dcs3
Dcs6
Dcs6
Dcs5
Dcs5
Dcs2
Dcs2
Dcs4
Dcs4
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_186
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_186
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_188
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_188
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_189
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_189
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_190
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_190
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_191
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_191

Department of Correctional Services

Branded environments for head office and South Australian branch offices for the Department of Correctional Services.

The graphic scheme applied through the head office, metropolitan and regional branches was translated into several colourful story walls and a series of functional graphics applied to glazing.

The underlying concept for the graphic scheme references the notion of connectivity which is expressed in a series of large scale graphics comprised of radiating, interconnecting,circular forms and other more subtle elements.

The graphic has two levels of meaning: at a corporate level the head office team is shown as connected to the outlying branch offices and at a deeper level that has greater personal resonance. Correctional Services appears outwardly concerned with incarceration but underlying this is the goal of offender rehabilitation. In this sense the idea of connectivity is representative of the positive influence that community has in this process. 

The scheme was successful in bringing vibrance and personality to a restrained departmental environment by reflecting the personal function of the space and supporting an interior scheme that aimed to humanise the workplace.

Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_183
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_183
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_184
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_184
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_185
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_185

Women's and Children's Hospital

The Big Picture. Interior graphic for the Parent's Lounge in the Women's and Children's Hospital Oncology Ward.

As a distinct graphic developed within a larger scheme focused on nature, the parent's lounge presented a unique set of requirements and challenges. Environmental graphics are highly contextual design interventions and the solutions are driven by the nature and function of the space and the specific requirements of the users.

The parent's lounge is a small room tucked off a corridor in the Oncology Ward on Level 7 of the WCH – a place where their child would be staying, sometimes for extended periods, and being treated for serious illnesses. In this emotionally weighted environment the parents are offered a place of respite to withdraw from the issues at hand and to reflect quietly. The challenge for this space was to provide a graphic that supported a reflective process but which could not in any way be construed as patronising or likely to trivialise the parent's presence and use of the space.

The abstract work titled: The Big Picture references the breakthrough moment we experience as individuals when our thoughts and feelings are elevated – when we can reframe the difficult situation at hand and see things in a much greater context. The collection of ornate, gold frames are a thoroughly overstated feature in such a modest room and quickly seen as a parody of the serious. The frames are loosely representative of a collection of perspectives and experiences likely to be present in the room over time. The cloud image speaks discreetly of one whole picture – the large (possibly shared) view that is contained and present in a disparate collection of frames or experiences. The frames become a window with which the viewer can reach beyond and through.

In an interior graphic scheme oriented primarily toward children, the parent's lounge graphic is instrumental in defining an adult space and offering a chance to restore and reframe. A simple, abstract and conceptual scheme that speaks quietly to the parent's in a time of serious reflection.

Award of Commendation.
Design Institute of Australia (DIA)

Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_219
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_219
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_217
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_217
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_218
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_218
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_220
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_220
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_221
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_221
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_222
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_222
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_223
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_223
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_224
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_224
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_225
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_225
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_226
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_226
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_227
Wi-new%20old%20projects-2012update1.3_227

People's Choice Credit Union

Branded environment and signage scheme over five floors for the new national head office of the People's Choice Credit Union, Light Square.

Our directed working session with management and staff led to a detailed design brief supported wholistically by the group. The graphic objective became the humanisation of the interior spaces – primarily a response to the people oriented values of the organisation. Consultation with staff throughout the design process realised a desire to instill a sense of ownership of the space and the design approach.

Four visually distinct graphic schemes were developed to codify different spaces so as not to regiment the design – the intersection and layering of these distinct schemes physically and spatially allow the viewer to make their own meaning from the work.

 

In this way the works provide no resolved story but aim instead to generate an open-ended, meaningful experience within the individual. The conceptual thread connecting the works provide overall coherence and legibility. The four graphic schemes were produced by local creatives. An artist, a writer and two illustrators were engaged to respond to four sub-themes which delivered a series of bold and engaging works. These were applied to five floors and 40 sites throughout the space creating a comprehensive and integrated graphic scheme.

The interior graphics have succeeded in communicating a clear sense of the human or humane and established a more meaningful and engaging environment that clearly expresses the rich people-oriented culture of the organisation.

Award of Merit, 2007 South Australian Design Awards.





Strategic Services
Recent blog posts